Пътят към мира в търговската война между САЩ и Китай

...
 Пътят към мира в търговската война между САЩ и Китай
Коментари Харесай

Без изход? Митата могат да се превърнат в новото нормално

 Пътят към мира в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай става все по-труден за намиране, защото двете най-големи стопански системи си постановат от ден на ден реципрочни мита, осведоми Асошиейтед прес, представен от Българска телеграфна агенция.
От през днешния ден Съединени американски щати публично вкараха спомагателни вносни мита от 10 % върху артикули за 200 милиарда $, плюс към този момент наложените за артикули на стойност 50 милиарда $. Китай даде обещание да отговори с ответни мита върху американски артикули за 60 милиарда $. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвен да вдигне залога, заплашвайки да таксува с мита съвсем всичко, което Китай внася в Съединени американски щати.

Двете страни са се вкопчили в борба поради обвиняванията на Вашингтон, че Пекин краде външни търговски секрети и принуждава американските компании да предаваттехнологии в подмяна на достъп до китайския пазар. Хищническите практики, настояват Съединени американски щати, са част от китайската безмилостна акция за отправяне на предизвикателство към американската софтуерна доминация.

Американците и китайците не са водили диалози на високо ниво от юни, а това ускорява подозренията дали скоро може да бъде реализирано решение.

" И двете страни имат вяра, че могат да надделеят над другата, като се опасяват, че всяка стъпка към помиряване може да бъде обсъждана като уязвимост и лимитират " лостовете " за договаряния ", твърди Уенди Кътлър, някогашен американски договарящ, която сега е вицепрезидент на Азиатския обществено-политически институт.

Размяната на мита води до " жертви " в Съединени американски щати. Компаниите, които внасят китайски материали и елементи, се сблъскват с по-високи цени. Същото се отнася и за потребителите, които купуват всичко - от аларми против крадци до бейзболни ръкавици. Американските фермери бяха наранени от ответните китайски ограничения върху соята и други аграрни артикули.

Някои икономисти и търговски анализатори подозират, че Тръмп преследва по-големи цели и не се стреми единствено да накара Китай да промени нападателната си високотехнологична промишлена политика. Внушителните мита усилват разноските и несигурността за фирмите, които разчитат на Китай за материали и съставни елементи. Тръмп може би " се пробва да принуди американските компании да трансформират веригите за доставки и да понижат зависимостта си от Китай ", сподели Робърт Холимaн, сътрудник в адвокатската компания Кроуел енд Моринг (Crowell & Moring) и някогашен заместител търговски представител
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР